Na de kraamweek

Anticonceptie

Het is niet het eerste waar je aan denkt als je net bevallen bent, maar het is wel heel belangrijk dat je geïnformeerd wordt over anticonceptie na de bevalling. Misschien is het al een goed idee om daar tijdens je zwangerschap al over na te denken, zodat je na de bevalling je alleen maar richt op de komst van je baby. 

Het is moeilijk te zeggen wanneer je weer vruchtbaar bent. Dat verschilt namelijk per vrouw, maar dit kan enkele weken na de bevalling alweer het geval zijn.

Als je borstvoeding geeft, duurt het vaak wat langer voor je weer vruchtbaar bent, maar dat hoeft niet zo te zijn. Afhankelijk van de anticonceptiemethode en of je borstvoeding geeft, kun je na enkele weken weer beginnen met anticonceptie. Je verloskundige adviseert je hier ook over tijdens de na controles.

 

Wennen aan het ouderschap

Jij en je partner moeten beiden wennen aan het ouderschap. Door de komst van de baby verandert jullie relatie. Je hebt minder tijd voor elkaar en de gebroken nachten zorgen voor een korter lontje. Ook het ouderschap brengt uitdagingen met zich mee. Wees eerlijk en open en praat met elkaar over jullie ergernissen, onzekerheden, twijfels en verwachtingen. Maak tijd vrij en ga er af en toe eens samen op uit.

Een week na de bevalling hebben jullie als ouder genoeg informatie gekregen en voldoende vertrouwen om de baby alleen te verzorgen. Dit is vaak een spannend moment om het ‘alleen’ te gaan doen als ouders, maar meestal ook een fijn gevoel om zelfstandig als gezin verder te gaan. Wees niet bang, jullie kunnen altijd terecht met jullie vragen over de baby bij het consultatiebureau.

Na de kraamweek draagt jullie kraamverzorgster en de verloskundige de zorg voor jullie baby over aan het consultatiebureau en de huisarts. Het consultatiebureau zal binnen enkele dagen na het afsluiten van de kraamweek telefonisch contact met jullie opnemen om een huisbezoek af te spreken.

 

Overige tips

Tips en advies voor de kersverse ouders.

Newbornshoot cadeau

Wij zijn blij met jou!

Daarom krijg je een newbornshoot cadeau! Om hier gebruik van te maken laat je ons simpelweg weten dat je interesse hebt nadat de baby geboren is. Neem alvast een kijkje op www.kiekmijnou.com of @kiekmijnou op Facebook/Instagram voor een sfeerimpressie.